Какво не знаете за Вашите сутиени?

Какво не знаете за Вашите сутиени?

Сутиенът е най-важният аксесоар в гардероба на всяка жена. Няма значение какви са Вашите мерки, размери, извивки на тялото и предпочитания. Неговата роля е да Ви осигури комфорта и стабилността, от които се нуждаете в ежедневието си.

Със сигурност на пазара ще откриете голямо разнообразие от модели, подходящи за спорт, пътешествия, бизнес събития и романтични мигове. Но не можете да подберете правилния сутиен, ако не знаете малките таини, които ще направят избора Ви по-лесен.

В тази статия, ние от Belioonline ще споделим няколко интересни факта за този незаменим аксесоар, които ще променят живота Ви.

Какво не знаете за размерите?

Може би сте забелязали, че някои производители обозначават своите продукти с числа – 8, 10, 12, 14, 16 и други. Много дами се заблуждават, че това е размера на гърдите им. Истината е, те обозначават обиколката на гръдния Ви кош или лентата, която минава под гърдите Ви.

Обикновено фирмите, които са позиционирани в Австралия, Нова Зеландия и САЩ обозначават продуктите си по този начин. Използват се само четни числа, които варират според размерите от 6 до 26.

Обърнете внимание, че в тези страни и дрехите се номерират по този начин. Но това, че носите рокля размер 10, не означава, че и сутиенът Ви съответства на този размер.

Ако не сте наясно с мерките си, Ви препоръчваме да проверите таблицата с размери, които производителите предоставят.

Как се произвеждат сутиените?

Модерните сутиени, които днес носим, са разработени във Франция през 1890 година. Те се появили като естествено развитие на корсетите, които по това време били все още популярни. Времената били такива, че все повече жени търсели как да съчетаят своето удобство, без да загубят зашеметяващата си визия. Те искали да имат пълна свобода на движенията и да могат да дишат свободно без притеснения.

Така корсетите били разделени на две части – долната запазила по-голямата част от плата, докато горната придобила функцията да придържа бюста. Горната част изглеждала почти като стандартния днес сутиен и била наречена corselet gorge.

Тридесет години по-късно, идеята достигнала до много от известните дизайнери, които я включили в своите колекции. Така се разпространила и достигнала и до малките предприятия и търговци, които започнали да продават сутиените като дамско бельо.

Друг интересен факт е, че няма напълно автоматизирани начини за производството на сутиени. Шиенето на един сутиен може да включва 35 отделни части, 60-65 шева и 10 шивачки, които работят заедно за постигане на крайния резултат.

Стандартният сутиен с банели е направен от 35 отделни части. И тъй като един модел може да се предлага в 75 различни размера, това означава – приблизително 2400 части трябва да бъдат начертани и класифицирани по размер.
Много предприятия извършват целия този процес на ръка, за да гарантират на своите клиентки най-доброто прилягане и удобство.

А знаете ли, че…?

Какво не знаете за Вашите сутиени?

Всички гърди са уникални, дори тези с еднакъв размер. Ако две жени с еднакъв размер пробват един и същи модел, то той ще изглежда по различен начин на тях. За да се осигури оптимална форма, повечето производители влагат много време и усилия в разработване на своите модели.

Може би сте чували, че 80% от дамите не избират правилно размера на своите сутиени. Това може не само да причини болка в раменете, врата и гърдите, а и да стане причина за голям дискомфорт през деня.

Първоизточник на тази статистика е проучване на Канхай и Хат през 1999 година. По-късно и други учени решават да направят свои проучвания. През 2002 такива са направени от Грийнбаум, Хеслоп, Морис, Дън и през 2008 г. от Камерън и Фицджералд.

През 2021 година също е направено подобно проучване в САЩ, което за пореден път доказва, че 70% от жените са предпочели сутиен с твърде малък размер, а 10% носят такъв с прекалено голям размер.

Още едно интересно проучване от края на 2022 година доказва, че британските жени са националността, която купува сутиени с най-голям размер на чашката. Най-често срещаните размери в Англия са 90Е и 80D. За сравнение, в България най-продавани са моделите с размер 85С и 85В.

Надяваме се информацията в нашата статия да Ви е била от полза. Открийте своя нов сутиен сред нашата НОВА колекция в онлайн магазина ни.

Оценете тази публикация